София. Хората, които продължително време са се лишавали от животински белтъчни храни, е добре да преминат много плавно към обичайния си модел на хранене. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ диетологът проф. Донка Байкова. „Премиването към обичаен модел на хранене след продължителен период на лишаване на съответни групи храни е добре да стане плавно и в една логическа последователност, обратна на тази, по която сме изключвали животински храни. Най-напред да се захраним с млечни продукти, яйца, риба и чак след това с месо. Винаги гарнирани с зеленчуци, плодове, зърнени бобови храни, които са присъствали в този продължителен период в менюто ни“, обясни тя. На въпрос какво да предприемем, ако искаме да пречистим организма си след празниците, тя отговори, че не трябва да изключим всичко наведнъж, а постепенно така наречените „блажни“ храни. „В случая животинските белтъчни храни – месото, яйцата, мазните, висококалорични храни да бъдат заменени с по-леки техни алтернативи. В началото с млечни продукти, риба и след два или три дни да направим диетичен режим“, каза тя. Байкова каза също, че трябва да го направим много плавно, за да разтоварим организма от животинските разградни продукти, които по време на празниците са пренаситили организма. „Това означава да засилим диурезата и двигателната активност на стомашно-чревния тракт, да пием повече течности. Това трябва да бъде плавно постигнато“, допълни диетологът. Теодора ПАТРОНОВА Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”