София. Менюто на Великден трябва да включва месо със зеленчукови гарнитури или пък малко ориз, или пресни картофи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ диетологът проф. Донка Байкова. „Сутринта домакинята може да поднесе филийки козунак за закуска с някаква любима напитка. В десет часа могат да се сервират красиво обагрените яйца, когато всички са станали. Условни са тези часове, в зависимост от това кога сме станали, кога сме активни“, обясни тя. Проф. Байкова допълни, че напитките винаги трябва да са леки. „Съветът на експертите е винаги да предпочитаме по-леките напитки от един вид, избран от всеки. Това е минимално количество концентрирана напитка за наздравица – не повече от 50 милилитра, след което другата напитка да бъде евентуално чаша вино или бира, но да не прекаляваме като количество. Да бъде по възможност един вид, а не комбинация от алкохолни напитки“, каза още тя. Диетологът поясни, че десертът трябва да е лек и на плодова основа. „Към кафето или чая могат да бъдат поднесени само някакви петифури, малко сладки, за да не натоварваме гостите. В 19.00 часа на вечеря няма смисъл да поднасяме тежки вечери. Достатъчно е една зелена листна салата от маруля, спанак, рукола или айсберг, съпътстваща от неконсумираните, но счупени варени яйца или пък малко месо или риба“, обясни тя. Байкова подчерта, че не препоръчва хората да мислят за ограничения. „Чак след това, когато започнат делниците, тогава бавно и сигурно можем да минем към един по-разтоварващ хранителен режим“, допълни диетологът.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”