Благоевград. Важно е да не стресираме организма си след Коледните пости с консумиране на много месни продукти. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин проф. Донка Байкова, диетолог. Според нея всички, които са постили е добре от първия Коледен ден да започнат да включват по една храна от животински произход. „В закуската може да добавим млечен продукт или яйце. Може да се консумират от традиционните баници или тутманици. Много са важни и гарнитурите от зеленчуците и плодовете“, посочи специалистът. Тя каза още, че на обяд може да включим в менюто си и месо, но задължително да има гарнитура, като по този начин ще приемем повече витамини и минерали. „Благодарение на хигиената на хранене не поставяме под риск нашите органи. Рязката промяна на хранителния режим подлага на изпитание организма ни от към възпалителните процеси“, допълни проф. Донка Байкова. Тя обясни, че по Коледа за междинни закуски може да консумираме сладкиши, но вечерята е необходимо да бъде от салата или да е довършек на обяда. „Важно е да не се смесва и предозира с алкохолните напитки. Алкохолната субстанция не трябва да се приема на гладно“, подчерта проф. Донка Байкова. Денис НИКИФОРОВ