„Това може би е продиктувано от това, че сезонът, който предстои, ще е доста труден за бизнеса, с доста завишени експлоатационни разходи и може би намалени приходи в сравнение с миналата година. Ако говорим за кухнята, където се търсят квалифицирани готвачи, заплатите тръгват от 1000 лева нагоре, стигат до 1500“, каза още проф. Маринов. По негова информация възнагражденията на обикновените готвачи ще са от порядъка на около 1000 лева, а на помощник-готвачите, съответно по 700 – 800 лева. Други търсени кадри в бизнеса са най-вече за рецепционисти. Заплатите и тук достигат 1000 лева, а даже и ги надхвърлят в определени фирми. При барманите и сервитьорите заплатите са между 750 лева и 900 лева, сочи още информацията на проф. Маринов.
„Проблемът с кадрите в последните няколко години, в началото на всеки сезон, си стои със страшна сила. В разговори със студенти, с които имам занятия, се оказва, че някъде около 50-60 % от обучаваните все пак ще останат тук в България и ще работят през сезона. Една част обаче, продължават да предпочитат да ходят на бригади в чужбина, защото доходите, които получават там са доста по-високи“, обясни още той.
Диана СТОЕВА