Благоевград. От незапомнени времена в Брежани на Бъдни вечер се коледува, тоест Коледа и Бъдни вечер са в един и същи ден. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Райна Гюрова, ръководител на фолклорния самодеен състав „Брежанските баби“. „Сутринта рано, още когато пропеят първите петли, стопанката става и меси тестото. Запалва фурната, тъй като хлябът се е пекъл на фурна и се месят колаци. На тях се слагат орехчета и дечицата идват още рано сутринта. Те нямат търпение, идват с домашно тъкани торбички и стопанката им дава от тези колаци, орехи, бонбони и каквото има. Когато децата влязат в къщата, най-напред им се дава царевица, след което те започват да скачат и да я подхвърлят нагоре. Това се прави за здраве и за берекет“, каза още Гюрова. По думите ѝ след това се изпраща едната група, пристига друга и така през целия ден.
Гюрова добави, че следобед стопанката започва да подготвя масата за Бъдни вечер. По думите ѝ се варят пшеница, царевица, прави се боговица и задължително питка с паричка за късмет. „На масата трябва да има още ошав, постен боб и други постни ястия, които трябва да бъдат нечетен брой. Каквото са произвели стопаните през годината, от всичко слагат на масата, за да има берекет. Под масата се слага слама, която сутрин, като се стане, още преди да изгрее слънцето, се завръзва на всяко едно дръвче. Това се прави, за да има плодове през следващата година. Когато всичко това е направено и е подготвена масата, цялото семейство се нарежда около нея и се разчупва питката“, каза още Гюрова. По думите ѝ при раздаването първото парче се нарича на Св. Богородица, на Господ, на къщата, на животните и на всички членове на семейството. Поверието гласи, че на който се падне паричката, той ще бъде късметлия през следващата година. Гюрова добави, че на масата трябва да има и орехи. При разчупването им, на който орехът е хубав, хубава ще бъде и годината му.
Лора КАЛЧЕВА