Гюрова добави, че следобед стопанката започва да подготвя масата за Бъдни вечер. По думите ѝ се варят пшеница, царевица, прави се боговица и задължително питка с паричка за късмет. „На масата трябва да има още ошав, постен боб и други постни ястия, които трябва да бъдат нечетен брой. Каквото са произвели стопаните през годината, от всичко слагат на масата, за да има берекет. Под масата се слага слама, която сутрин, като се стане, още преди да изгрее слънцето, се завръзва на всяко едно дръвче. Това се прави, за да има плодове през следващата година. Когато всичко това е направено и е подготвена масата, цялото семейство се нарежда около нея и се разчупва питката“, каза още Гюрова. По думите ѝ при раздаването първото парче се нарича на Св. Богородица, на Господ, на къщата, на животните и на всички членове на семейството. Поверието гласи, че на който се падне паричката, той ще бъде късметлия през следващата година. Гюрова добави, че на масата трябва да има и орехи. При разчупването им, на който орехът е хубав, хубава ще бъде и годината му.
Лора КАЛЧЕВА