Благоевград. На Бъдни вечер на трапезата задължително трябва да има орехи, по които се гадае какво ще е здравето на всеки член от семейството през годината, в зависимост от това каква е вътрешността на ореха, който е избрал. Това каза за Радио „Фокус’’ - Пирин Румяна Хаджийска, етнограф в Регионален исторически музей - Благоевград. По думите ѝ ястията на масата са предимно постни и трябва да са нечетен брой. Според нея с тях се цели да се покаже това, което ражда земята и затова трябва да има от всичко, но задължително чесън и орехи. „Хлябът е много важен в днешния ден според традицията. Особено много се държи на чистотата на месачката. Докато го замесва, тя трябва да е празнично облечена и да нарича думи за здраве и плодородие. Месят се три вида хляб. Първият е посветен на самия празник – кръгла пита, изрисувана с изображения на кръст, цветя и кръгове. За Западния край е характерна погачата с пара“, каза Ханджиева. По думите ѝ вторият хляб е посветен на селското стопанство, затова и пластичната украса по него пресъздава различни етапи от селскостопанския живот. Третия хляб е за коледарите - така наречения Коледарски кравай, който момите даряват на избраника си сред коледарите.
„На Бъдни вечер стопанинът е този, който разчупва хляба и дава по едно парче на всеки, като едно парче се оставя за къщата. То се слага под иконата. Поверието гласи, че момите трябва да скрият къшей от хляба под възглавницата си и през нощта ще сънуват момъка, за който ще се оженят. Специфичното за коледуването в Западна България е, че коледарчетата са деца между 6 и 12 години. Стопанката ги посреща със сито, пълно с житни зърна, които посипва по тях и около тях. Те чукат с тоягите си по падналото жито и това е поличба за плодородие. На най-здравото дете стопанката дава тиква, която то трябва да разбие с един замах на прага на дома, така че да се разпилеят семената – пак знак за плодородие", добави Хаджийска. Етнографът допълни, че много важна част от ритуала на Бъдни вечер е и хвърлянето в огнището на предварително приготвена дъбова шума от коледарчетата, които хвърляйки наричат пожелания за плодородие. Накрая на ритуала стопанката дарява децата със сушени плодове, орехи и кравайчета.
Лора КАЛЧЕВА