Благоевград. На днешния Трифон Зарезан по стар обичай мъжете зарязват лозите и с най-хубавото вино поливат лозите, които са зарязали. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин Румяна Стоилова, експерт във винопроизводството в Пиринския край. Зарязването на лозите се прави за повече берекет, виното да е в изобилие и бъдещата реколта през есента да е по-добра от старата. Като цяло има сериозни традиции за отбелязване празника на виното в Мелник, но те до голяма степен се припокриват с традициите в останалите региони на страната, уточни Стоилова. „При нас, ние избираме цар на лозето, който всъщност трябва да е по-заможен човек. Много често той се избира и спрямо качественото вино, което прави“, допълни Стоилова. „В края на деня, след като мъжете са зарязали лозите, те се събират на една обща трапеза и пият, ядът и се веселят заедно за да почетат празника на виното. Със зарязването на гроздето днес и с отдаването на почит към него се смята, че е добра предпоставка за по-добро вино и по-добра реколта. Днес виното може да се консумира в умерени количества, хората трябва да му се насладят и да се почете този истински български празник, но без да се стига до крайности“, допълни Румяна Стоилова. Лора КАЛЧЕВА