Според нея българският мед се произвежда с изключително високо качество. „У нас са въведени строги изисквания при производството му. С Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека се определят изискванията към състава, характеристиките и наименованията на пчелния мед, предназначен за консумация от човека“, посочи Силвия Василева. По думите й когато пчелният мед се пуска на пазара или се влага в продукти, предназначени за консумация от човека, не се допуска добавянето на хранителни съставки, хранителни добавки или добавянето на друго освен пчелен мед.
Тя коментира, че с Наредбата се определят изисквания към състава и характеристиките на пчелния мед, а именно цвят, консистенция, мирис и аромат, съдържание на захари (общо съдържание на глюкоза и фруктоза, съдържание на захароза:), съдържание на влага, съдържание, неразтворимо във вода, електропроводимост, съдържание на свободни киселини, диастазна активност, съдържание на хидроксиметилфурфурол.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”