Бургас. Не трябва да се ядат плодове след 16 часа. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас диетологът София Мазуренко. По думите ѝ е невярно твърдението, че плодовете съдържат почти само вода, затова в големи количества не могат да навредят на организма. „Много хора смятат, че 200-300 грама плодове съдържат само вода, но не е така. Това важи особено за продукти като динята и черешите. Трябва да внимаваме, защото, ако през летния период ядем много или само плодове, можем да натрупаме много килограми, тъй като съдържанието на захар в тях е високо“, отбеляза диетологът. Според нея е добре плодовете да се консумират преди 16.00 часа, тъй като захарта в тях се разгражда по-трудно през по-късните часове на деня.
„Много хора обичат фреш, но той съдържа много захар. Например, в един фреш има 5-6 портокала, които приемаме за около 5-6 минути, което означава, че поглъщаме голямо количество захар за кратко време. Ако изядем портокалите, ще я приемем много по-бавно. Фрешът ни кара да не изпитваме същото насищане, затова, след като го изпием, се чувстваме още по-гладни за сладко. Това не е безопасно за хората с диабет и за хората, които искат да отслабнат. По-добре обаче приемът да е в по-ранните часове – най-късно до 17-18 часа. И все пак, през късните часове, е по-добре да изпием един фреш или едно смути, пред това да ядем пица или хот-дог, например“, посочи Мазуренко. Според нея трябва да бъдем внимателни със захарта, не само през летните месеци, тъй като тя повишава нивата на инсолина, което би могло да подейства неблагоприятно върху сърцето и мозъка.
Мария ПОПЧЕВА