Бургас. Препарирането на животни е древен занаят, който в по-напредналите държави е превърнат в професия. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Светлан Иванов, препаратор в Природонаучния музей в Бургас. По думите му методите на препарирането са били използвани още в Древен Египет за балсамиране на тела. „За препарирането на птиците и бозайниците се използва кожата на съответното животно. При рибите и земноводните се използват калъпи отливки. Калъпът се прави от гипс или силиконов каучук, в който се налива вид смола или друг материал, който попива калъпа и по този начин всички гънки на животното се отпечатват върху него“, обясни Иванов. Той добави, че тази технология на препариране, се нарича термопластика. „Има и други технологии, които са по-сложни. Използват се машини, които извличат влагата от тялото на животното и след това се изпълват със смоли, като по този начин животното остава консервирано. Този процес обаче е много скъп“, каза още препараторът.
Той обясни, че при птиците процесът протича първо чрез одиране на кожата, отстраняване на част от костите, изработване на конструкция от тел, която се изпълва с памук или друг материал, след което тялото се зашива и му се придава съответната форма. „Такива тела се продават в някои страни, тъй като има препаратори, които не могат да ги оформят. Аз се занимавам и със скулптура, затова мога да ги изработвам. Това не е толкова лесен процес, защото за оформянето на един бозайник, например, е необходимо да му бъдат взети 30 - 40 размера, за да бъде точна конструкцията му“, каза още Иванов.
По думите му кожата на животните се обработва с химикали и киселини, които отделят една част от вътрешния пласт на кожата, след което се придава необходимата форма. „Разликата между препарирането и кожарството е, че при второто кожата на животното трябва да остане мека, докато при препарирането тя трябва да се втвърди и да придобие формата на съответното тяло“, обясни Иванов. Според него преди започване на работа препараторът трябва да умее да работи „от края към началото“ – да си представи крайния резултат, след което да започне обработката.
Мария ПОПЧЕВА