Глазгоу. Британското евроскептично издание The Daily Express публикува статия за финала на националната обиколката на премиера, в рамките на която „отчаяната“ Тереза Мей убеждава хората, че Брекзит ще засили износа и ще насърчи създаването на работни места в цялата страна.
Премиерът трябва да отпътува за Шотландия в следобедните часове на деня, за да заяви, че рибната промишленост и други производители на храни могат да се възползват от продължаващите тесни търговски връзки с ЕС, обещани по силата на споразумението с Брюксел. Тя също така настоява, че сделката ще означава също възможност за износителите да намерят нови пазари, след като Лондон преговаря за сключването на търговски договори с редица държави по света. Но опитът й да продаде сделката за Брекзит на страната попадна под сериозен удар, се като бивш близък съюзник на Мей я осъди като „най-лошата на света“.
Бившият британски министър на отбраната Майкъл Фалън потвърди, че планира да гласува против сделката в парламентарния вот на 11 декември. „Страхът ми е, че тази сделка ни дава най-лошото от целия свят - без гаранции за гладка търговия в бъдеще и без възможност да намаляваме тарифите, което ни е нужно, за да сключим търговски сделки с други държави извън ЕС“, обясни Фалън.
В последния етап от обиколката си в Обединеното кралство Мей трябва да говори със служители във фабрика близо до Глазгоу. Очаква се тя да се обърне към тях с думите: „Това е една сделка, която е полезна за шотландските работодатели и която ще защитава работните места. Тя включва нова зона за свободна търговия без тарифи, такси, количествени ограничения или правила за проверка на произхода - безпрецедентна икономическа връзка, друга голяма икономика.От решаващо значение е, че споразумението също така гарантира, че ще изоставим програми на ЕС, които не работят за нашите интереси, така че ще излезем от общата селскостопанска политика“, ще подчертае британския премиер, визирайки включително програмите в областта на рибарството.
"Най-накрая ще бъдем независима островна държава отново - като върнем пълната си суверенна власт над водите ни и станем отново свободни да решаваме сами за ловуването в нашите води“, ще заяви Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова