Благоевград. ъм меда могат да се добавят много неща, което не влошава неговото качество, а го подобрява. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Тихомир Стоицов, председател на Браншови съюз „Пчела” – Кюстендил. „Доста популярни станаха различните пчеларски изложения, търговски и фермерски базари, при които клиентите все повече се запознават с качествата на продукцията и предявяват своите претенции, а пчеларите гледат да угодят на клиента“, каза още Стоицов. По думите му това е причината да се предлагат различни варианти. „Пчелният мед търпи добавяне на много различни продукти - ядки, джинджифил, билки, сушени плодове. Много и различни неща могат да се добавят, което не влошава качеството на меда, а го подобрява“, каза още Стоицов. По думите му потребителят трябва да намери познат и доверен пчелар и да си купува мед директно от него.
„При тази ситуация той може дори да се договори да присъства на процеса на центрофугиране на пчелния мед, да види при какви условия работи колегата. Доверието клиент-производител е много важно“, каза още Стоицов. Той подчерта, че за съжаление намалява броя на пчеларите. „След тежките 2016 и 2017 година много колеги, особено по-възрастните, се отказаха да отглеждат пчелни семейства или си оставиха само по две- три такива. Млади хора много рядко се включват в този процес, защото процесът е доста тежък. Работи се при тежки климатични условия, а и когато времето е неподходящо или пчелар не спазва изискванията, пчелите стават агресивни“, каза още Стоицов.
Лора КАЛЧЕВА