Варна. Болшинството от вината в България в момента се произвеждат от малки винарски изби. Техният капацитет не позволява производството на големи партиди, така че да се задържи един годишен износ от определен асортимент зад граница. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба във Варна. Според него трудно може да се говори за конкурентост на българските пазари, защото стилово отношенията са различни. „Когато се подготвя вино за Западен пазар, то се подготвя с аналогичен вкус или предпочитания т.е. такъв стил, който ще предпочетат клиентите“, съобщи Тихомир Трифонов. Според специалиста в страната почти не съществуват големи предприятия, които да осигуряват постоянен износ за външните пазари. „Големи винарски предприятия почти не останаха в държавата, които да обуславят един приличен износ на български вина зад граница. Болшинството от продуктите в момента в България се произвеждат от малки винарски изби, чиито капацитет не е удачен, не е подходящ за производството на големи партиди, така че да се задържи един годишен износ от определен асортимент зад граница. Това могат да го направи само голямо предприятие, а те останаха да се броят на пръстите на едната ръка“, каза Тихомир Трифонов. Той добави, че България има преимущество пред някои други съседни държави поради добрите климатични условия в страната, които позволяват отглеждането на ароматно и богато на вкус грозде. „Произвеждаме много добри вина, това не е спор“, допълни специалистът.
Бояна АТАНАСОВА