Варна. Реколтата през миналата година беше предизвикателство поради обилните валежи, причиняващи пропадане на лозята. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба във Варна. „Критичните фактори през лятото, бяха особено притеснителни по отношение на агротехническото и санитарното състояние на гроздето. Заради това, че валежите бяха доста обилни през летния сезон, в момента, в който трябваше да зрее гроздето валяха доста обилни дъждове. Може би в продължение на може би 20-25 дни обстановката беше доста влажна“, съобщи Тихомир Трифонов. Според него това е попречило на производителите на грозде да третират растенията с препарати против различните болести и вредители, които могат да ги унищожат през годината. „Ето защо в голяма част от лозовите масиви в България за тези, които не съумяха да пръскат с подходящите препарати за сезона, се появиха болести по лозята. Много пропадания на лозовата реколта през сезона, особено при червените гроздове в южна и средна България“, посочи още специалистът.
Въпреки това, той посочи, че Черноморския климат е помогнал на производителите във Варненско за отглеждането на млади, неангажиращи и богати на вкус бели вина. „Може би, така да се каже, природата малко ни помогна, тъй като не бяха толкова интензивни дъждовете при нас в южна България, като че ли преобладаваха дъждовете в средна и западна България, и най-вече в южна. Съответно този хладен климат, който се прояви през лятото способства за другите неща – за по-слаба, по-ниска температурна сума, която беше недостатъчна за рационалното зреене на червените грозда т.е. - нямаме достатъчно натрупване на багрилни вещества и танинови такива, което води до слабо червено грозде“, поясни Тихомир Трифонов. По думите му, изминалата година е била изключително добра за сорт грозде Совиньон блан. Той допълни, че почвата в Североизточна България е изключително подходяща за отглеждането на ароматни бели и леки червени вина, които в момента са търсени. „Този хладен климат способства благоприятно за развитието на белите сортове грозде, тъй като климата способства за развитието на ароматни вкусови компоненти. Ето защо смятам, че тази реколта е много по-удачна за бели вина, отколкото за червени“, каза още технолога.
Бояна АТАНАСОВА