Въпреки това, той посочи, че Черноморския климат е помогнал на производителите във Варненско за отглеждането на млади, неангажиращи и богати на вкус бели вина. „Може би, така да се каже, природата малко ни помогна, тъй като не бяха толкова интензивни дъждовете при нас в южна България, като че ли преобладаваха дъждовете в средна и западна България, и най-вече в южна. Съответно този хладен климат, който се прояви през лятото способства за другите неща – за по-слаба, по-ниска температурна сума, която беше недостатъчна за рационалното зреене на червените грозда т.е. - нямаме достатъчно натрупване на багрилни вещества и танинови такива, което води до слабо червено грозде“, поясни Тихомир Трифонов. По думите му, изминалата година е била изключително добра за сорт грозде Совиньон блан. Той допълни, че почвата в Североизточна България е изключително подходяща за отглеждането на ароматни бели и леки червени вина, които в момента са търсени. „Този хладен климат способства благоприятно за развитието на белите сортове грозде, тъй като климата способства за развитието на ароматни вкусови компоненти. Ето защо смятам, че тази реколта е много по-удачна за бели вина, отколкото за червени“, каза още технолога.
Бояна АТАНАСОВА