По думите на Тихомир Трифонов още една тенденция е свързана с неустановения тип храна, който обикновено бива съпътстван от конкретно вино. Той допълни, че клиента има все по-голяма свобода в това отношение. „През последните години все повече се оказва, че няма конкретна рецепта за това какво вино с каква храна е подходящо. Може да се каже, че всеки човек сам по себе си определя вкусовите си предпочитания към определен тип храна и определен тип вино, като съчетание“, каза Тихомир Трифонов. Той допълни, че общоприетите традиции за консумиране на червено вино с червено месо или сирене, не е закон, а всеки има право на избор. „Вкусът на българския потребител не бива да се подценява. Пино ноар, например, се консумира и може да се разглежда като лятното червено вино, което се консумира с летните, леки пилешки меса, печени, риби дори и други“, даде пример специалистът. Според него развитието на винарството в България, действа в посока на повишаване на качеството, както на виното, така и на храната. Той поясни, че това дава изключителни възможности за фантазията на всеки един клиент.
Бояна АТАНАСОВА