Варна. Тенденцията с предпочитанията на клиента към вино розе продължава да е актуална и към днешна дата. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба във Варна. По думите му, преференциите към виното розе е започнала през последните 6-7 години и продължава дори в последно време. „В това няма нищо стряскащо, напротив, розето може да се квалифицира към белите вина като стил вино, но направено от червен сорт грозде, така че съчетанието между лекия, приятен, ароматен вкус и то с аромат на червени горски плодове, да го кажем, явно много допада на българската публика“, обясни Тихомир Трифонов.
Той допълни, че в България се оформя специфичен стил на розето, който е различен от тенденциите в останалите държави. „Не е онзи, който правят великите винарски държави в Западна Европа, така да го кажем, но всяка страна си има своя народ, своите обичаи, традиции, вкусови предпочитания, които при нас се оформят точно в тази посока на мътни бели и розови вина“, каза Тихомир Трифонов. Той допълни, че изминалата 2018 година е била изключително добра и за сорт грозде совиньон блан, който също е все по-разпознаваем от българските потребители. Според него българите стават все по-претенциозни по отношение на това какво ще сложат на масата си. Той поясни, че те не само търсят нови аромати и вкусове, а търсят и начин, как да ги съчетаят, защото българинът е кулинар по природа.
Бояна АТАНАСОВА