Той допълни, че в България се оформя специфичен стил на розето, който е различен от тенденциите в останалите държави. „Не е онзи, който правят великите винарски държави в Западна Европа, така да го кажем, но всяка страна си има своя народ, своите обичаи, традиции, вкусови предпочитания, които при нас се оформят точно в тази посока на мътни бели и розови вина“, каза Тихомир Трифонов. Той допълни, че изминалата 2018 година е била изключително добра и за сорт грозде совиньон блан, който също е все по-разпознаваем от българските потребители. Според него българите стават все по-претенциозни по отношение на това какво ще сложат на масата си. Той поясни, че те не само търсят нови аромати и вкусове, а търсят и начин, как да ги съчетаят, защото българинът е кулинар по природа.
Бояна АТАНАСОВА