Смолян. На Благовец се правят предсказания и има различни вярвания, свързани с празника. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова – етнолог в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. „Едно от предсказанията е за времето. Вярва се, че каквото бъде то на този ден, такова ще е през лятото. Ако е ясно и топло, овощните дървета ще дадат хубав и добър плод. Пак от народната етимология от името Благовец – благо, сладко, се вярва, че на този ден всяка рана заздравява много бързо. По тази причина, за да не ги боли, се пробиват ушите на момиченцата и се слагат обеци. Дамгосват се агнета и ярета и се правят резки на ушите им, за да се разпознават от стопаните. На този ден се садят овошки, за да дават сладки плодове, пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед“, обясни Йорданова.
Празникът Благовещение е по време на Великденските пости, но тъй като е изключително голям празник в православния календар, се разрешава консумацията на риба на този ден. За тържествената трапеза в домовете си стопанките подготвят рибник – печена риба пълнена с ориз или булгур. Яде се още варена риба, омесва се шарена пита, върху която се прави украса от орехови ядки и сушени плодове и тя се раздава на близки и роднини. По традиция всеки трябва да хапне нещо зелено на този ден като коприва, киселец, лапад за нова и здрава кръв в навечерието на пролетта и летния сезон, каза още Ваня Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА