Освен яйцата се приготвят и обредните хлябове. В Средните Родопи те са изключително разнообразни и като украса, и като предназначение и по форма. Във всеки дом се меси т. нар. кошара. Представлява голям кръгъл хляб с наредени върху него бели и червени яйца, наречени за Господ, за къщата и за всеки член на семейството. Разчупването и изяждането на този хляб става особено тържествено и много строго се съблюдава изискването нито един залък, или нито една троха от него да се изнесе извън къщата, защото се смята, че по този начин ще бъде изнесен и късметът на семейството. Специално за кумовете, за майката, за свекървата, за девера или за зълвата, се месят „спредаваци” или „каниски“, които пак са кръгли, но с малко по-малък диаметър с по две яйца върху тях, а децата, дошли първи да честитят празника пък са дарявани с така наречените „кукли” – малки кръгли хлебчета, с едно червено яйце в средата. В петък, наричан Разпети петък, деня на Христовото разпятие не се работи нищо, в събота, наречена „душна” жените носят на гробищата и раздават от боядисаните яйца за мъртвите, каза още Ваня Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА