Варна. Имитиращите млечни продукти вече се разполагат на отделен щанд в търговските обекти във Варна. Това показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Варна в 7 обекта на територията на града. Магазините във Варна са спазили измененията в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, приета през юли миналата година. Проверката в 7 търговски обекта показа, че сиренето и кашкавала, съдържащи растителни мазнини в магазините са разположени на добре обозначени и обособени отделни щандове. Описан е и точния състав на суровините, използвани за изработката на въпросния продукт. Клиенти на магазините одобряват новото изискване, тъй като смятат, че така ще имат възможността да купуват истински продукти, а не сирена, кашкавали, извара или мляко, в които основната съставка е палмово масло, а не мляко. Масово анкетираните казаха, че предпочитат да отделят малко по-голяма сума от месечния си бюджет за закупуването на качествен продукт, отколкото да консумират имитиращи продукти по-често. Потребителите предпочитат да пазаруват от специализирани магазини, в които се предлагат млечни продукти директно от производителя. Според тях качеството на сиренето и кашкавала са на ниво в тези търговски обекти. Цените на сиренето от краве мляко варират от около 7.00 до 15.00 лв./кг в зависимост от производителя, а промоционално козе сирене се предлага за 4.90 лв./кг. При имитиращите продукти цените са значително по-ниски, като килограм сирене от този тип може да се намери за около 3 лв./кг. Пенсионери заявяват, че купуват по-скъпите кашкавал и сирене само един път в месеца, когато получат пенсията си. Множество майки от Варна пък напълно избягват консумацията на млечни продукти поради по-трудното обработване на млякото от организма. Имитиращите млечни продукти вече трябва да са опакова в потребителски опаковки още на етап производство според наредбата от 18 юли на миналата година.Те трябва да се предлагат в търговската мрежа с надпис, изрично упоменаващ „Имитиращи продукти“. На етикетите им трябва да са посочени съставките, които са използвани като частичен или пълен заместител на млечните съставки. Шрифтът на информацията трябва да е достатъчно четлив за потребителите. Бояна АТАНАСОВА