„При проверките по-голямо внимание ще се обърне на производството и търговията на традиционно предлаганите храни по време на Великденските празници. Това са агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боята на яйца“, посочи д-р Маринова. По думите й инспекторите на регионалната дирекция ще следят и за съответствие на обектите с действащото законодателство, оборудването, правилното съхранение на суровини и храни, наличието на здравна маркировка и др. Според д-р Маринова, според законовите изисквания, обектите, които предлагат непакетирано месо, те трябва да предоставят на видно място информация за относно неговия произход. Тя добави, че през всички празнични дни до Гергьовден ще има дежурни инспектори, които ще извършват проверки по места в обектите. Ще има дежурни и на телефоните в областната дирекция.
При нередности сигнали може да се подават,както на интернет страницата на Областната дирекция по безопасност на храните, така и на регионалните и национални телефони на звеното. Д-р Маринова каза още, че дирекцията ще откликне на всеки получен сигнал и ще предприеме мерки, където е необходимо.
Бояна АТАНАСОВА