Варна. Погачи и домашно празнично меню се предлагат в пекарните и заведенията за хранене във Варна за новогодишната нощ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Домакините, които нямат възможност да приготвят сами новогодишната трапеза, могат отново да се възползват от идеите на различните заведения за хранене във Варна, които предлагат готови празнични менюта. Цената има варира между 15 и 20 лева на човек и е зависима от менюто, което включва. Най-често това е руска салата, млечна салата, пържола, зелеви сърми, баница и баклава. В много от пекарните във Варна и за Нова година се предлагат баница с късмети, тиквеник, щрудел, както и новогодишни погачи.
За Нова година в България една от традициите е да се приготвят обредни хлябове с украса, която е различна според местните обичаи в конкретния град или село. По принцип формата на питата символизира слънцето и върху нея най-често се изобразява слънце. Според народните вярвания по този начин следващата година ще бъде по-слънчева, по-добра и с по-хубави дни. Обредните хлябове за Нова година се украсяват и с четири птици, символ на четирите сезона, като същевременно се разполагат така, че да символизират и кръстния знак. На новогодишните погачи се слага и символ на житото, което традиционно се приема за основната храна на българина. В районите в близост до морето върху питите се изобразяват малки мидички, които символизират самото море като източник на препитание на местните жители. В по-късно време традициите в това отношение се променят. Върху обредните хлябове хората започват да изписват „Честита Нова година” и даже ги украсяват с малки сурвачки.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА