Варна. Два дни преди Никулден на пазарите и на Рибната борса във Варна живи шарани от развъдници в страната се търгуват средно по 7 лева за килограм. Таранките и главите от шаран за приготвяне на рибена чорба се предлагат и по 3 лева, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Варна. На места продавачите взимат по 2 лева за чистене на рибата. По 8 лева струва паламудът, а ципурата и лавракът се търгуват по около 10 лева за килограм. От пет лева нагоре върви килограм замразена скумрия, такава е цената и на каята и хека. Белият амур струва по 7 лева. Паламудът от Турция е по 10 лева за килограм. Пъстървата се предлага на цени от 9 лева за килограм. В големите вериги магазини от дни се предлагат и шарани на промоционални цени. В някои от гастрономите рибата се предлага изчистена без люспи за около 5 – 6 лева за килограм. Рибарници и ресторанти пък, предлагат да сготвят шаран за дома, но така ястието се оскъпява значително. Днес на рибната борса граждани се възмущаваха, че преди дни шараните са се продавали по 6 лева за килограм, но за празника търговците са вдигнали цените. От Областната дирекция по безопасност на храните съветват когато купуваме риба да внимаваме върху повърхността и да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
Диана СТОЕВА