На кулинарния празник домашно приготвени деликатеси от месни и млечни продукти ще представят между 5 и 7 производители, отбеляза Седянков. Тази година се очаква и овцевъдите да участват с мезета, като предимно ще има деликатеси от свинско и телешко месо като кървавици, филета, суджуци, домашни луканки и други. От млечните продукти ще се заложи на традиционните, сред които овче кисело мляко, ако някой е запазил, брънза сирене, както и кашкавал и сирене от краве и овче мляко. Заради многото дарители, тази година се предвижда наградния фонд в майсторския конкурс да е по-висок, като за първо място наградата ще е 200 лв., а поощрителната награда ще бъде 100 лв., уточни Седянков. „Миналата година по идея на един от инициаторите на празника, който прави и много дарения, взехме така нареченото „кметско прасе“, което бе отгледано в неговата ферма за празника. Сланината от него ще се пече на скара, а от месото са приготвени наденици, с които ще се черпят гостите на празника, който ще започне в 11:00 часа и се очаква да продължи няколко часа. Той ще се проведе в двора на големия ресторант в селото, за да може при евентуално влошаване на времето, посетителите да влязат вътре на топло и сухо“, обясни кметът на Широка лъка.
Той подчерта, че освен за забавление, празникът има за цел и да бъде от полза за местните производители. Седянков припомни, че по-миналата година, производителите от Широка лъка и съседните села са имали около 2-3 тона нереализирана продукция от кашкавал и сирене. Тази година заради миналогодишният празник, въпреки по-високите цени, производителите са продали цялата продукция и дори не са успели да смогват с направените поръчки. Преди години на подобни панаири, производителите са изкарвали стоката си, за да я продадат и с този празник се опитваме да възродим тази традиция и да подпомогнем местните стопани, каза още Васил Седянков.
Нели ГЕРГЬОВСКА