„Запазени са първите рецепти, датирани от преди няколко столетия. Пресъздадена е историята, свързана с обособяване на суджукарските работилници и налагането на този продукт на пазара през 20 век, та чак до наши дни, когато през 2011 година горнооряховският суджук получи статут на защитено географско указание“, отбеляза Мадемов. Той допълни, че посетителите могат да разгледат архивни документи и фотографии, както и медали, спечелени от различни международни изложения. Представени са технологичните етапи в производството. Оформен е автентичен кът, който чрез 3D стенописи потапя в атмосферата на автентична суджукарска работилница от преди 100 години. Там могат да бъдат разгледани и различни инструменти, използвани в производството като преси и мелачки, както и технологията за изсушаване на суджуците.
„Всички посетители могат да си направят снимки и да се върнат назад във времето“, посочи Мадемов.
Надежда КРЪСТЕВА