Велико Търново. Кулинарни ученически олимпиади стартира Задругата за чиста храна, съвместно с Министерство на образованието и науката. Това съобщи във Велико Търново председателят на сдружението Филип Хайвазиян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Състезанията по училища ще започнат през март, а през април най-добрите отбори ще се съревновават в регионален кръг. Първото му издание ще е в Русе. Хайвазиян отбеляза, че олимпиадите ще стартират първоначално в София и Русе, а от есента и в други части на страната. „Има потребност от информация за това коя храна е полезна, как да я приготвим, как да подбираме продуктите, а няма подобен предмет в училище и не се предоставят систематизирани знания. С тази олимпиада се стараем да дадем тези знания“, посочи Хайвазиян. Той съобщи, че състезанието ще започне с Празник на храната в съответните училища. По време на тези празници участниците ще представят свои здравословни продукти на съучениците си, като те ще имат възможност и да дегустират от тях. Храната ще се продава на символични цени, а със събраните средства ще се подпомогне благотворителна кауза в съответното училище. Празникът ще излъчи най-добрите готвачи, които ще вземат участие в регионалния кръг, до който ще достигнат само шестима участника. Той ще се проведе в някои от търговските вериги те, където децата ще подбират сами продуктите за своите рецепти и ще готвят на място. Най-добрите ще участват на национален кръг. Хайвазиян съобщи, че в над 50 училищни лавки в София и Русе ще се предлагат продукти на членове на Задругата за чиста храна. Те ще заместят така наречената подкрепяща закуска на учениците. Пред МОН са представени и одобрени няколко такива продукти – крекер с лимец и типово брашно, бисквитка с брашно от лимец, поръсена с ядки, и пастичка от лимецово пандишпаново тесто. „Това са продукти с малък срок на годност, без консерванти”, посочи още Хайвазиян.
Надежда КРЪСТЕВА