Благоевград. Постните храни са полезни за човешкия организъм, защото го пречистват от токсини и отрови. Това каза пред Радио „Фокус’’ – Пирин диетологът Весела Димитрова. По думите ѝ хората трябва да се научат да пият и много вода. По време на коледно-новогодишните празници храната е твърде разнообразна. Диетологът посъветва, ако има месо на трапезата, то да бъде по-крехко, да се избягват колбасите и да се наблегне на чисти филета. По думите ѝ не е препоръчително ястието да бъде сготвено с маргарин. Димитрова посочи, че по време на празниците трябва да се намали консумацията на бял хляб, трябва да се премине предимно на плодове и зеленчуци и да се намалят тестените и захарни изделия. „Хората трябва да се хранят по 3 - 4 пъти на ден обилно, за да не се получава затлъстяване. Едно преяждане е вредно, когато не сме се хранили цял ден и вечерта приемем тройни дози храна’’, посочи още Димитрова.. Лора КАЛЧЕВА