Благоевград. Трябва да ограничим мазнините и солта в ежедневното меню по време на празниците. Това каза за Радио „Фокус’’ - Пирин Весела Димитрова, диетолог и специалист по контрол на храните в община Благоевград. „Може да се храним с всичко, но в умерени количества. Може да наблегнем на плодове и зеленчуци, които са налични за сезона. Млечните продукти също трябват да присъстват ежедневно на нашата трапеза. Добре е да се ограничи и пържената храна, тъй като е вредна и тежка за организма”, каза още Димитрова. По думите ѝ за да се предпазим от хранителни натравяния през предстоящите празници, е необходимо да внимаваме със срока за годност за храните, които се закупуват. „Около Коледа в домакинствата се приготвят много сладкиши, препоръчително е да се прави обеззаразяване на яйцата със сода бикарбонат, поясни Димитрова. Необходимо е да се обърне внимание на размразяването на хранителните продукти и температурата, на която се оставят. Месото, което консумираме, е необходимо да бъде проверено от Агенцията по безопасност на храните преди да го поставим на трапезата си", уточни Димитрова.
Лора КАЛЧЕВА