Бургас. 85 е броят на децата в бургаските детски градини, които са алергични към някои хранителни продукти. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас инж. Яна Маркова, технолог по храненето в Община Бургас. По думите ѝ най-често срещаните алергии са към лактоза или глутен. „Броят на алергичните деца постоянно нараства. Проблемът се появи преди около 2 - 3 години в цялата страна, не само в Бургас“, отбеляза Маркова и добави, че за тези деца се изготвя различно ежедневно меню за хранене. „Продуктите са по-скъпи, но отдавна съм ги включила в обществената поръчка. Подходящи продукти като заместители в случаите на алергии са: видовете безлактозно мляко – косово или соево, безглутеновият хляб, безглутеновите макарони и други“, посочи Маркова. По думите ѝ за да се промени менюто за някое от децата, трябва да се удостовери, че то има алергия към някой от продуктите – да бъдат представени протокол и изследване от алерголог. Тя добави, че добрата новина при децата, страдащи от различни алергии, е, че голяма част от тях, успяват да ги надмогнат с времето и да стабилизират състоянието си. Мария ПОПЧЕВА