Варна. Четирима служители на фирмата за кетъринг и барманът на заведението, свързано със случая с хранителното отравяне на ученици от Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ – Варна, са с положителни резултати за стафилококи. Това заяви на пресконференция д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, която даде допълнителна информация във връзка с масовото хранително отравяне на учениците от деветите класове на учебното заведение след коледно тържество, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Д-р Димова отбеляза, че инспекторите са били подведени по отношение на информацията, дадена от собствениците на заведението, че по време на тържеството са ползвани прибори за еднократна употреба. Преди няколко дни по време на родителска среща в училището са показани снимки от тържеството, които ясно показват, че храната и питиетата не са поставени в прибори за еднократна употреба.
Д-р Димова посочи, че чрез тази информация инспекторите са били подведени и са насочили разследването на инцидента в друга посока. След като е станало ясно, че използваните прибори не са били за еднократна употреба, са предприети допълнителни действия. Взети са отривки от ръцете на четирима служители от външната кетъринг фирма, която е приготвила и доставила храната, както и отривки от ръцете на бармана от заведението, в което се е провело коледното тържество. Резултатите са положителни за стафилококи, добави д-р Златина Димова. Издадена е заповед за спиране на двата обекта до изясняване на ситуацията. По случая е сезирана и Областната дирекция на МВР – Варна заради подадената от заведението неправилна информация за ползването на прибори за еднократна употреба. Това в случая е насочило дирекцията в погрешна посока за вземане на проби и разследване на хранителното отравяне.
Бояна АТАНАСОВА