Част от тях са членове на Българската асоциация на независимите лозаро-винари, в която влизат около 50 малки бутикови изби, които произвеждат вино от минимум 50 на сто собствени лозови насаждения.
За първи път на "Винария" организирахме майсторски клас за Сира и дегустация на 10 вина Мерло, произведени в различни региони на страната, коментира председателят на Асоциацията Иво Върбанов.
Според него трябва да има баланс между местните и световни сортове, защото при малки обеми на производство не е разумно да се залага само на родните, тъй като не всички изби могат да задоволят количествата, които един пазар изисква. Затова е добре качествените вина от международни сортове да проправят път на българските.
По думите му семейните изби поддържат голямо сортово разнообразие като от местните най-предпочитани са Мелник, Мавруд, Гъмза, на почит са Рубин и Тамянка, които се предлагат самостоятелно или в купаж. За първи път се представят и вина от сортовете Русан, Марсан и Вионие от серията "Мегалит", която предстои да бъде пусната на пазара. В
За първи път на "Винария" се демонстрират кегове, в които виното може да бъде охладено и газирано.
Тази година е провокиран бизнес интересът на малките бутикови изби, коментира главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов.
Тази година в изложбата участват 127 български и чуждестранни фирми от 11 държави.