Пиро-музикален светлинен спектакъл, музикална сцена и богата програма със спортни атракции очакват гражданите и гостите на града край река Марица. Последните приготовления за празника се извършваха тази сутрин, видя Glas.bg

 На 1 септември 2019 в Пловдив започват празненствата за петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата с богатата и изпълнена със забавления програма, организирана от фондация „Пловдив 2019“, на едно от най-живописните места в града – брега на реката.

„Празник на реката“ е планираният акцент в културната програма, с който „Пловдив 2019“ изпраща лятото. Специално за него е подготвена невиждана досега в България „огнена картина“, която ще украси небето над реката след 22.30 часа с 23 хиляди пиротехнически заряда на над половин километър височина", обясни Гина Кафеджиян - зам.-директор "Програма" на фондация "Пловдив 2019". 

Специално за събитието в днешния неделен ден е затворен участък от булевард Марица Юг - между моста на панаира и моста на остров „Адата“. Програмата започва в 11.00 часа със спортни атракции. Всички желаещи ще могат да скочат от двуметрова височина върху огромна надуваема възглавница. Фрий рънърът и каскадьор Златко Ганчев, заедно със свои колеги, ще демонстрира скок-каскади от 4-метрова височина.

Професионални балансьори ще преминат на 10-метрова височина над реката върху СлакЛайн ленти. От 11.30 ще започне и специално шоу с въздушна акробатика на три моторни парапланера на професионалните пилоти Петьо Кюркчийски, Илия Танчев и Димитър Бояджиев.

От 18.00 до 21.00 посетителите ще могат да наблюдават града и околностите от балон на височина до 80 метра. По същото време известни суингъри канят всички любители на суинг танците да се забавляват.

Една от най-атрактивните БГ групи Deep Zone Project  ще гостува на лятното събитие от 18.30 часа. DJ Dian Solo, Danny Dimitroff и Eva Maria ще представят новото си лайв шоу и вечните песни на България в ремиксирани клубни версии и есенция от авторските им хитове.

На музикалната сцена на „Празник на реката“ с начало 20.00 часа ще се качат любимите български изпълнители  Михаела Филева, Графа, Любо Киров и Деница Караславова.

Входът на целодневното събитие ще е с безплатен.