Намеса на премиера и... само за три дни здравната каса взе решение да плати лечението от 35 хиляди евро на 18-годишната Мила Зархулева, която има лимфом на Ходжкин и се лекува в Германия. Това стана ясно от съобщение на самата здравна каса.

Припомняме, Бойко Борисов обеща подкрепа на 18-годишното момиче от Пловдив, което се бори с тежката диагноза лимфом на Ходжкин. Съучениците на ученичката от Търговската гимназия посрещнаха Борисов пред стадион Христо Ботев, където той беше на посещение в сряда. Те бяха поели инициатива за събиране на средства чрез информационни брошури и кутии. Премиерът се спря при младежите, за да се запознае с каузата им. Учениците разказаха на Борисов за приятелката им, за тежката болест и за каузата около която са се обединили.

Бойко Борисов пожела брошура, за да се запознае с казуса, а на тръгване от Колежа обеща да „свърши каквото може веднага щом се прибере”.

И... бързото решение е факт!

На  29 август е създадена организация комисия от Националната здравноосигурителна каса да разгледа документите за провеждане на терапия в Германия на Мила. Комисията е извършила оценка и на приложените медицински документи от Университетската клиника във Фрайбург и приела, че налице са всички основания за издаване на разрешение за лечение.

Документите на момичето са постъпили в НЗОК на 27 август по електронен път, а разрешението за лечение е подписано от управителя на НЗОК и издадено днес, 30 август, пише 24 часа. Това означава, че Мила може да продължи препоръчаното от болницата в Германия 3-месечно лечение там, като затова изцяло ще заплати българската държава.

Един курс на лечение е на стойност 35 000 евро, като в случая с Мила препоръката на немските лекари е да бъдат проведени два курса. След това отново ще бъде извършена диагностична оценка за ефекта от лечението, както и за необходимостта от продължаването му

Преди месец Мила заминава на гости при леля си в Германия. След десетина дни се e почувствала много зле и я приемат по спешност в болница във Фрайбург. Лекарите поставят диагнозата лимфом на Ходжкин. През тази година Мила ще е абитуриентка, а мечтата й е да учи право.