Повече от 12 часа депутатите обсъждат окончателните промени в Изборния кодекс. ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели, а разискванията продължиха до късно през нощта.

124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП приеха окончателно текстовете в големите секции избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

След като стана ясно, че парламентът няма да отложи гласуването за връщането на хартиените бюлетини, от “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” обявиха нов протест.

Така  докато в парламента течаха дебатите, пред парадния вход започнаха да се събират хора, които се обявиха против промените във вида им, в който са. Протестиращите не са съгласни с връщането на хартиената бюлетина, като според тях по този начин ще се върне купени вот, а резултатите от изборите ще бъдат изкривени. 

 По-късно към тях се присъединиха и народни представители от парламентарните групи на ПП и ДБ.

Депутатите гласуваха за връщането на хартиената бюлетина

Споровете "за" и "против" връщането на смесеното гласуване прераснаха в скандали, лични нападки, напускане на пленарната зала депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", призиви за протести и заявката на ПП, че ако хартиената бюлетина се върне, няма да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

По-късно, депутатите решиха Централната избирателна комисия (ЦИК), подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, в т. ч. за въвеждане на данни и изчисляване на резултата, на лица, посочени от партиите и коалициите, получили над четири на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Депутатите приеха поредица от редакционни поправки, сред които всяка от партиите и коалициите да могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК. "Достъпът по ал. 1 не се предоставя 10 дни преди изборния ден", предвиждат приетите редакции.

.