Премиерът Кирил Петков обяви, че  вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев ще бъде упълномощен да преговаря и да подпише Плана за възстановяване. Петков съобщи за решението в началото на редовното правителственото заседание.

Правителството ще определи днес органите и структурите, отговорни за изпълнението на Националния план за възстановяване и развитие. "С други думи правим структурирането този механизъм да стане реалност. Ето защо е толкова важно да имаме работещо правителство и работещ парламент. Защото тези 13 милиарда са само част от залога пред България да има политическа стабилност.

Отделно министърът на земеделието спомена и миналия път, че програмата, която е за 16 млрд. също се работи много оперативно и всяко забавяне там също би довело до риск. Така че нашето правителство продължава да работи целенасочено така, че българската икономика да получава средствата, които заслужава и реформите, които сме обещали", каза премиерът.

Междувременно се очаква актуализацията на държавния бюджет да бъде гласувана окончателно от Народното събрание.

До късно снощи депутатите от ресорната комисия дебатираха по темата. Нямаше единодушие по въпроса дали и по какъв начин да бъде компенсиран бизнесът заради високите цени на тока.

Подобна помощ все пак може да да бъде гласувано в пленарната зала днес. Снощи бюджетната комисия одобри субсидирането с 25 стотинки за литър гориво за зареждане на бензин, дизел и пропан бутан.

Мярката ще влезе в сила от 1 юли и ще е валидна до края на годината.