„Няма да има тройна работа, не сме превърнали машините в принтери. В момента се отпечатват толкова бюлетини, колкото са избирателите. С бюлетини се гласува във всички секции с под 300 избиратели – бюлетините там не са си тръгвали. Машините остават. Флаш паметта, на която ще се записват данните ще съществува“.

Това заяви  председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание Десислава Атанасова.

„Нямаме уважение към практики на „Продължаваме промяната“ – с лъжи и манипулации да нагнетяват обществено напрежение по темата с Изборния кодекс“, посочи тя.

Вижте какво решиха депутатите след близо 18 часа в НС

„Представете си, че 99% от българите искат да гласуват с машина и ще го направят, а 1%, който ще гласува с хартия – защо трябва да им отнемаме възможността да участват в изборния процес“, допълни председателят на ГЕРБ в парламента пред bTV.

Според нея получилият се сблъсък създава риск от намаляване на избирателната активност.

Костадинов призова Радев за вето върху хартиената бюлетина

„Ние, когато осигурихме средства за закупуване на тези машини, сме го направили с една цел – доверието в изборите да е високо. Сега се оказва, че фактите, машините, кодовете и флашките стават разменна монета между партиите“.

„Район чужбина остава, броят на заявленията остава 40, членовете на ЦИК остават, Общественият съвет към ЦИК остава, остават флаш паметта, която пази данните. Премахваме тъмните стаички. Ще има видеонаблюдение онлайн, а видеозаписът ще се предава“.