Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов призова президентът да наложи вето върху хартиената бюлетина.

„Въпреки че последните пъти, когато го призовахме да свика референдум за въвеждане на еврото, отказа. Затова утре в 12.00 ч. излизаме на протест пред НС за запазването на българския лев”, уточни депутатът.


По думите му смесено гласуване ще даде възможност за една изборна вакханалия, каквото е имало през 2021 г. Той припомни случай, за който твърди, че е станала злоупотреба с изборните книжа.

Вижте какво решиха депутатите след близо 18 часа в НС

„През 2019г. „Възраждане” беше на балотаж на кметските избори във Варна. Тогава успяхме да осигурим застъпници само в половината от секциите. Нямахме достатъчно хора. В тези 200 секции, в които имахме наблюдатели, победихме ГЕРБ. В другите, в които нямахме такива, ГЕРБ ни победи в съотношение 2:1 и в крайна сметка спечели балотажа. Когато направихме анализ на изборния резултат, коментирах публично това нещо. Заявих, че вотът се фалшифицира.  Коментарът на един от общинските съветници във Варна беше: „Кьорав карти не играе. Като нямате възможност да си докарате застъпници, не се оплаквайте, че сме ви открадвали гласовете”, разказа Костадинов пред Нова телевизия.

Според него повечето хора ще гласуват с машини на следващите избори.

Депутатите гласуваха за връщането на хартиената бюлетина

„Тук искам да направя уговорка, че и с машините стават злоупотреби, просто са по-малко. Когато се броят бюлетини, този процес е децентрализиран. Ако разполагаш с хора по места в секциите, те могат да направят, каквото си поискат. С машините е друго – там се контролира процеса централно от управляващите. Неслучайно затова повдигнахме въпроса за ролята на „Информационно обслужване”. Операторът е основният виновник да има съмнения в честността, прозрачността и почтеността на изборния процес”, уточни лидерът на „Възраждане”.

Протест беляза работата на НС, ЦИК ще предоставя достъп до изходния код на машините