"Очаквах от Кирил Петков да излезе в НС, да организира дебат, да каже защо в този геополитически момент е важно да заемем правилната позиция. Той по някакъв начин се скри и остави парламента да взима решение. Така даде инициативата на ГЕРБ, която се възползва максимално". Това каза президентът в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев по отношение на вдигането на ветото на Република Северна Македония за започването на преговори за членство в ЕС. 

По думите му сега всичко е в ръцете на правителството.

"Радвам се, че хванахме последния вагон на последния влак. Особено благодаря на ГЕРБ и техния лидер, които успяха да вземат завоя в труден момент. Благодаря и на ДПС, и на ДБ, които в парламента изковаха решение, което е важно за България", каза още той.

Според него от България се е очаквало да бъде проевропейски фактор на балканите, а не тъмен балкански субект, затънал в национализъм и популизъм. 

"Трябва да се върнем в последните години в моя мандат. Аз не стъпих в Скопие, защото не исках да легитимирам един безкрайно антибългарски режим на Никола Груевски", каза още той. И допълни, че проблемът още не е решен.

Според него бившата управляваща коалиция беше мъртвородена, защото бе създадена на основата на омразата към един политически субект.

"Считам, че траен блокаж щеше да доведе до омраза между народите. Сега имаме вълна, от която може да се възползваме", обясни пред БТВ бившият президент.

Плевнелиев обясни също, че Борисов ясно осъзнава, че хората ще искат да видят нови лица и е е готов да се оттегли като лидер на ГЕРБ.

"Борисов e готов да го направи и го е заявявал многократно, включително и в разговори с Кирил Петков. Борисов винаги е бил "за" европейското развитие на България. Никой не може да вземе партията на Бойко Борисов. Тя е негова рожба, той я е създал и той ще продължи в тази партия да бъде основният фактор", добави той. 

"Той винаги е бил готов да постави решенията пред собственото си его и разрушителността. И аз съм сигурен, че той може да бъде част от един позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и в Шенген", добави Плевнелиев.