"Въвеждането от служебния кабинет на "зелен сертификат" по този необмислен начин е неприемливо и неработещо. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка".

Това се посочва в становище на Изпълнителното бюро на БСП по повод новите здравни мерки, въведени от МЗ.

Това са новите мерки от 21 октомври ЗАПОВЕД

От червената партия посочват, че ваксинирането е доброволен акт.

"Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите", казват от "Позитано 20".

Изтъкват, че мерките, като "зеления сертификат" се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България.

"Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?", питат от БСП.

Именно затова настояват решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново, а Кацаров да подаде оставка, защото не се справя.

Днес обаче министър Кацаров поправи вчерашната си грешка, като обяви пред bTV, че сертификат ще се изисква за деца над 18-годишна възраст, а не за 12-годишините.

Кацаров с обяснения за ковид сертификата: Критично е положението, налага се!

Ресторантьори и други браншове излизат на протест след новите мерки