"Министър-председателят е използват структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван”. Това заяви в кулоарите на парламента след Председателския съвет лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Кирил Петков лъже! Оказвал е натиск, за да съставят списък за изгонване на руски дипломати

Малко преди 23:30 часа в четвъртък вечерта приключи продължилият няколко часа извънреден председателски съвет, който се събра в парламента заради размяната на ноти и появилото се напрежение между България и Русия. 

На него бяха изслушани външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: "Обърнете се към премиера в оставка Кирил Петков".

"Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те се намират в деловодството на Народното събрание", поясни Генчовска. 

Запитана дали има данни, че всички 70 души са работили срещу интересите на България, Генчовска отговори: "Трябва да попитате ДАНС, във Външно министерство пристигат само имена с лични данни. Няма доклад, има две писма със списъци, подписано от председателя на ДАНС".