Декларацията, приета от Бундестага, е вътрешен акт, който не променя решенията, взети от Съвета на Европейския съюз (ЕС) през юли 2022 г. относно европейския път на Република Северна Македония. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) на България.

Бундестагът: България да не поставя още условия към РСМ

От МВнР посочват, че декларацията на Бундестага по никакъв начин не променя националната позиция на България, препотвърдена с Решението на 47-ото Народно събрание при приемането на компромиса от юли 2022 г.

„Декларацията не съдържа нови моменти по отношение на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. В Декларацията по същество се подкрепя процесът на промяна в Конституцията на Северна Македония, която да гарантира равни права и свободи за българите с останалите народи в страната. Това е и основно искане на българите в Северна Македония“, допълват от външното ни министерство.

„От съществено значение е, че документът не окуражава опити за предоговаряне или неспазване на елементите от постигнатия през 2022 г. компромис“, посочват още от външното ни министерство.