„Времето не беше загубено. Между нас бяха казани доста факти и бяха постигнати нелоши текстове по едно споразумение, което би могло да бъде основа за бъдеща работа. Не се борим с ПП-ДБ с цел те да изчезнат от политическия пейзаж – нещо, което очевидно е обратната цел на ПП.“

Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

„Повече в това състезание по лицемерие и двойни стандарти със сигурност не бих искала да участвам“, допълни тя. 

Деница Сачева заговори за служебен натиск от страна на ПП-ДБ. 

„Уморих се през последните три години да бъде принуждавана да приемам неща, които не са добре обмислени и разумни под угрозата, че ще бъда обвинена, че съм статукво, мафия и какво ли още не. Колегите от ПП-ДБ са много вокални, когато говорят за домашното насилие, но по отношение на служебното насилие, което те непрекъснато упражняват определено са №1. За себе си мога да отговоря, че приех голяма част от промените в Конституцията с ясното съзнание, че сме взели политическо решение да ги подкрепим, но не и защото имах абсолютното вътрешно убеждение, че всички промени ще бъдат полезни и работещи. Непрекъснато променяме закони под натиск, че те трябва да бъдат променени заради конкретен човек, който не ни харесва“, каза тя в ефира на bTV.

По думите ѝ ГЕРБ-СДС няма да участва в преговори за съставяне на правителство с третия мандат.

„Доколкото си спомням от вчерашната конференция на ИТН, колегите се обявиха за избори, не очаквам да има промяна в тяхната позиция. За ПГ на ГЕРБ-СДС няма изисквания дали изборите да бъдат 2 в 1, или да бъдат отделени. Има много плюсове и минуси на едното и другото, така че решението е изцяло в правомощията на държавния глава“, заяви Сачева.

Тя заяви, че частта в домовата книга, свързана с това кои да бъдат възможните премиери при служебно правителство категорична не е била инициирана от ГЕРБ.

„Всички хора, които трябва да бъдат в списъка за потенциални премиери също са избрани с всички гласове, не само на ГЕРБ, но и на ПП, ДБ и ДПС. Тези хора имат правото да приемат или откажат. Възможността Росен Желязков да бъде министър-председател в служебен кабинет е нулева, защото той е председател на парламента, а той ще бъде действащ по време на кампанията. Не желаем в служебния кабинет да има фигури, свързвани с ГЕРБ, защото искаме да има абсолютно безпристрастни и честни избори“, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.