"Напускам "Възраждане", обяви късно през нощта депутатката от националистическата партия Елена Гунчева.

Часове по-рано тя публикува във фейсбук обяснение защо не е участвала във вота на недоверие и как й е било забранявано да говори.

Напускането си на партията на Костадин Костадинов Гунчева обяви също във фейсбук.

"След изтичане на болничните ми, ще си подам оставката като народен представител и ще напусна Възраждане, въпреки че още вярвам на идеите. Но вече не вярвам на лидера", написа Гунчева.

Депутат от "Възраждане" няма да гласува вота на недоверие. Кой? СНИМКИ

Тя посочва и 11 конкретни причини защо се отказва от националистическата партия.

Ето ги, както ги описва самата Гунчева, като правописът е запазен:

1. От началото на парламентарната ни дейност обръщах внимание на проблеми с пиара, хаотичната законодателна дейност, подценяването на предварителната подготовка. Беше ми отговаряно, че аз нищо не разбирам и има професионалисти.

2. Кадровата политика: Лидерът иска верни, а не умни и мислещи. Като това многократно го е заявявал в прав текст. Проблемът е, че не може да се издигат верни и да се ползват за умни. Липсват изявени кадри в основни ресори на държавното управление и дори такива, които могат да бъдат на отговорни постове дори на средно управленско ниво. Посочвам като пример, че в групата ни няма нито един лекар, заради което се наложи аз да съм член на здравната комисия. На искането ми да наемем експерт по бюджета, ми беше отговорено, че не било необходимо, това било политически въпрос. Само, че не е и разбирането и структурирането на бюджет и то държавен, изискват специални знания, които ние нямаме. Липсата на експертиза води и до популистко говорене. Аз съм юрист с дългогодишен опит в местното самоуправление, както и имам специалност по администрация. Въпреки подгответността ми по много ключови въпроси, пред медиите се представяха други колеги. Стигна се дотам, че мои становища да се иска да се представят от други депутати, защото били тяхна тема.

3. Мои законопроекти, внесени от групата на Възраждане, като законопроекта за защита на длъжниците срещу незабавните производства, за общинската собственост, с който щеше да се прекрати до голяма степен корупцията, за българското знаме, които бяха мои каузи, дори не бяха споменавани по медиите и по партийните страници. Но пък си имаме законопроект за развъждането на трюфели. Срещам пълно неразбиране защо за мен и за много хора е важно тези проблеми да се обсъждат широко сред обществото.