Фалстарт на ремонта на Конституцията.

Проектът за промени в основния закон бе отхвърлен на първо гласуване в пленарната зала, след като бе подкрепен от 161 народни представители. „Против“ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се. След гласуването председателят на парламента Росен Желязков обяви, че не се събират необходимите три четвърти от гласовете и предложението не е прието. Но понеже получава повече от две трети, на първо гласуване проектът може да бъде предложен отново не по-рано от 2 месеца, считано от днес.

Сред основните акценти в законопроекта е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет, реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

Депутатите решиха дали ще има Велико народно събрание за нова Конституция



Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че на 6 декември ще бъдат гласувани промените в основния закон, пише Дарик.

“Доволен съм от резултатите. Постигнахме съгласие. На 6-ти декември ще направим реално и първото четене на промените в Конституцията. От текстовете ще предложим отпадане на това за главния прокурор, тоест мандатът му ще е пет години без възможност за преизбиране”, заяви Пеевски. Той определи като "смешни" критиките на опозицията.

„Те си гонят политически цели. Против сме възстановяването на пленума. Остава си трети март датата за националния ни празник“, подчерта той.“Видя се, че има мнозинство, макар и по бавната писта, да приеме промените в Конституцията”, коментира от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Иванов благодари на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. “161 гласа са достатъчни, за да продължи процеса. Всички политически сили бяха поканени да се включат с предложения. Търсят се най-добрите решения, няма нищо самоцелно”, каза още Иванов.

Според приетите процедурни правила за гласуване на основния закон проектът се обсъжда и приема на три гласувания в различни дни. Той е приет на първо четене, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати,  се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.