Доц. д-р Христо Паунов живее и работи в град Пловдив. Завършил е средното си образование в Образцова Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. Висше образование по специалността „Право” завършва в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1999 г., след конкурс, започва работа в ЮФ на ПУ „Паисий Хилендарски”, където преподава и сега в катедра „Публичноправни науки“. Защитил е дисертационен труд в Института за държавата и правото при Българската академия на науките и има придобита научна степен „доктор по право“. Доцент е по Конституционно право в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

След решението и изявлението на Слави Трифонов, което гласи, че изтегля министрите си от "Има такъв народ" от правителството, страната ни отново е подложена пред политическа криза. Готови ли сме на правителство на малцинството или скоро ще гласуваме на нови избори? Ексклузивно за GlasNews.bg темата коментира доц. д-р Христо Паунов, който провежда лекции по Конституционно право, Парламентарно право, Нормотворчество и други.

- Какви са последиците от факта, че Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от правителството?

- Самото оттегляне на "Има такъв народ" от коалицията не означа автоматично и веднага, че ще се стигне до парламентарни избори. Оттеглянето има политическо значение, но няма на този етап юридически последици. Ако министрите на ИТН наистина напуснат Министерския съвет това означава, че те или трябва да си подадат оставките и те да бъдат приети, или другият вариант е самият министър-председател да предложи смяната тези министри. А промените в състава на правителството се извършват с одобрението на Народното събрание. Това е така, защото България е република с парламентарно управление. Трябва да се подчертае, че оттеглянето на министрите не означава, че правителството ще падне автоматично. Това е просто един политически акт от страна на "Има такъв народ", който разбира се ще доведе до определени последици...

- Ако министрите на ИТН да бъдат за постоянно оттеглени...

- Това не означава, че те веднага ще спрат да ръководят съответния ресор на държавното управление. Те трябва да продължат да работят, докато не бъдат сменени, а ако си подадат оставките и те бъдат приети, те пак ще продължат да работят като министри в оставка, дотогава докато парламентът не ги замени с други министри - това трябва да стане, както вече посочих, по предложение на министър-председателя.

- Какво ще се случи при евентуален вот на недоверие към правителството?

- Вотът на недоверие може да бъде както спрямо цялото правителство, така и спрямо министър-председателя. За да има успешен вот на недоверие, той трябва да бъде приет с гласовете най-малко на 121 депутата. Тогава правителство ще падне, но ще продължи да работи като правителство в оставка, докато се "завърти конституционната рулетка" по съставяне на ново правителство, така, както е указано в чл. 99 на Конституцията.

- Как може да се стигне до предсрочни избори?

- За да се стигне до предсрочни избори трябва се извървят няколко стъпки. Първо - трябва да падне правителството. Следващата стъпка е стартирането на процедура по съставяне на ново правителство, която, както знаем, включва възлагане на проучвателни мандати и гласувания в Народното събрание. Ако и трите опита по съставяне на правителство са неуспешни, чак тогава Президентът ще разпусне парламента, ще назначи служебно правителство и съответно ще насрочи парламентарни избори.

Отиваме на предсрочни избори! Слави напусна коалицията!

Брифинг на ПП след извънредното изявление на Трифонов НА ЖИВО