12 нови депутати положиха клетва в парламента. Те сядат на банките на мястото на новите министри, които бяха и народни представители. Според решението на ЦИК и разпоредбите в закона новите народни избраници ще бъдат в парламента, докато някой от министрите, чиито места заемат, не реши да се завърне в пленарната зала.

Общо шестима са те от групата на "Продължаваме промяната".

Така на мястото на премиера Кирил Петков в НС влиза Венцислава Любенова под номер 6 в листата на ПП в Пловдив.

Александра Корчева замества в парламента вицепремиерката Калина Константинова.

Ивайло Стайков е новият депутат от Хасково на мястото на Асен Василев, а Младен Запрянов - на мястото на Атанас Атанасов.

Калин Иванов от листата в Русе ще замести министъра на транспорта Николай Събев, а Елин Димитров от Варна - министър Даниел Лорер.

Четирима са новите народни представители от левицата.

Коалиционният партньор от "Екогласност" Емил Георгиев заема седалката на соцлидера Корнелия Нинова, вече вицепремиер и министър на икономиката.

Момчил Ненов от старозагорската листа на БСП сменя социалния министър Георги Гьоков, а Благовест Кирилов ще замества в НС министъра на туризма Христо Проданов.

Съименник на министъра на земеделието го заменя на депутатската банка. Иван Ганчев влиза в НС на мястото на Иван Иванов.

По един нов депутат ще имат парламентарните групи на ИТН и ДБ.

Венцислав Петков от ИТН влиза в НС на мястото на спортния министър Радостин Василев.

Васил Зашкев от ДБ пък става депутат, докато Божидар Божанов е министър на електронното управление.

Освободени като депутатки от ПП по тяхно желание бяха и Яна Балникова и Лена Бориславова от ПП, които отиват в изпълнителната власт, вероятно като зам.-министърки.

Две депутатки от "Продължаваме промяната" подават оставка

Председателят на парламента Никола Минчев оповести от трибуната и вече направените промени в ръководството на ПГ на "БСП за България".

Георги Свиленски ще бъде новият водач на червените депутати, след като лидерката стана вицепремиер, а Иван Ченчев - негов заместник на мястото на друг министър - Иван Иванов.

Депутатите сформираха днес и временна парламентарна комисия, която да бори енергийната криза. Тази точка от дневния ред ще е първа за утрешния пленарен ден и предизвика негодуванието на ГЕРБ. Според бившата енергийна министърка това не е работа на Народното събрание.

"Изведнъж излиза, че ние в парламента ще решим каква е цената на енергийните ресурси", възмути се тя.

"Има независими органи в България, това няма общо с парламента", противопостави се Петкова.