Един от двамата руски дипломати в България, които бяха обявени за персона нон грата в понеделник заради обвинения в шпионаж, напусна страната. Това съобщиха за руски медии от посолство им в София. „Руският дипломат напусна територията на България в четвъртък.

Вторият дипломат, диагностициран с коронавирус, ще направи това веднага след възстановяване и получаване на отрицателен PCR тест. Българската страна, на която бяха представени необходимите медицински документи, потвърди съгласието си за тази принудителна стъпка“, поясни събеседникът.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и посочи, че трябва да напуснат страната в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че „счита решението на българската страна за неразумно“.

Ето заради кого цяла София беше блокирана от полиция!

На 19 март прокуратурата на републиката съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, с подкрепата на ЕС и САЩ, са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник окръжният военен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, предава "Фокус".

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат прекратени до съдебния процес. Дипломатическата мисия изрази увереност, че „процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство“.

 

Хванаха двама руски шпиони, изнасяли държавни тайни