"Определя се формулата за бъдещото правителство и тя е според парламентарната тежест. Което ще рече, че ако сметнете правилно депутатите, ще видите съвсем логично, че партията на промяната ще има най-вероятно 8 министерски кресла, БСП - 4 и след това 3 за "Има такъв народ" и 2 места за "Демократична България", обясни Румен Гечев от БСП пред БНТ.

След това партиите ще трябва да предложат хора за конкретните постове, предполагам, че имената ще бъдат обсъждани, но основният критерий при обсъждането трябва да бъде капацитетът на съответния кандидат дали той притежава необходимия опит и качества, за да може да осъществи политиката зад която стои коалицията, а не само неговата партия, посочи Гечев.

По думите му, след като се формулира коалиционното споразумение, ще бъдат обсъдени и конкретните постове.

"Не сме обсъждали имена в БСП", каза той. "Ние искаме да присъстваме в правителството по начин, по който нашите представители ще могат да защитят някои от основните цели, програми и документи. Без БСП няма как да има правителство, така както не може и без другите потенциални три партньора", уточни той.

На въпроса кои министерства иска БСП да управлява, Гечев отговори: "Това в момента не мога да ви кажа, тъй като това не беше обсъждано. Беше обсъждана структурата на кабинета и не качествата на съответните кандидати".

"Ако участват служебни министри, те ще бъдат от квотата на партията на промяната. Ние служебен министър нямаме. Можем да предложим четири наши министри в бъдещия кабинет", посочи Румен Гечев.