От ГЕРБ изнесоха данни, които показват сериозни злоупотреби с активите на Българската банка за развитие (ББР), както и нарушения на закона от страна на бившия премиер. Те цитираха данни, според които се вижда, че Кирил Петков се представя за министър икономиката в ББР още преди да е назначен на този пост от президента. Това заяви бившият социален министър Деница Сачева по време на брифин.

На 11 май 2021 г., ден преди влизането в сила на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ. С тях иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. Това заяви на брифинг бившият социален министър Деница Сачева.

В нарушение с нормите, таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни, твърди още тя. По думите й в този момент Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия.

Борисов: Готов съм да се срещна с Кирил Петков и Асен Василев

В нарушение с нормите, таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни, твърди още тя. По думите й в този момент Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия.

 
„На 27 май БНБ в нарочно съобщение потвърждава за подадените документи от лица, които към тази дата нямат представителна власт, защото това е преди датата на встъпването в длъжност на служебното правителство, като посочват, че подадените документи са в разрез със Закона. На 21.05.2021 г. документите са оттеглени. На 16 май Петков като служебен министър развива тезата, че 900 млн. от капитала на ББР са дадени на 8 фирми, 4 от които - свързани с едно лице. Тезата се развива и в брифинги и медийни участия. Отчетите на БНБ показват, че около 1.4 млрд. лв. е уставният капитал на банката и те са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс.

Десислава Атанасова: Ще предложим състав на правителство

Отчетите в БНБ и ТР сочат, че дейността е развивана с привлечени средства от международни институции, активите на банката са в размер на 4 милиарда, а отпуснатите кредити са със солидни обезпечения. В серия интервюта след това Петков твърди, че не е подпомагала средни и малки предприятия, което е лъжа, защото се вижда, че общо клиентите на банката са били 18 500 основно МСП, като в бройката не се включват фирмите, подкрепени по мярката за COVID-19 - около 2000 малки предприятия. През целия месец юни Петков прави опити да смени ръководството на ББР, произнася се като собственик на акциите на банката, като за пореден път нарушава законодателството”, допълни Сачева, цитиранана от "Нова". Документите му нямат номер и печат, не са излезли от деловодството. След като СГС спира вписванията, следва атака към съда, твърди тя.

„От публичната информация на сайта на ББР към 31.12.2021 г. става ясно, че ръководството на банката е обсъждала облигационната емисия да не бъде реализирана и то само с решение на управителния съвет на банката”, заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова.