ГЕРБ няма да прави правителство, ако „Продължаваме промяната“ (ПП) не успее да състави нов кабинет и мандатът отиде в партията на Бойко Борисов. Това стана ясно на брифинг на партията в парламента след вота на недоверие тази вечер, който събори кабинета на Кирил Петков. 

След журналистическо питане по темата председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви:

"Предстои конституционна процедура. Така, както конституционна процедура беше и успешният вот на недоверие. Тази конституционна процедура предполага връчване на мандат на първата по големина политическа партия - това е "Продължаваме промяната". Аз вече няколко пъти наблюдавам Кирил Петков, че заявява с оптимизъм, че той ще осигурява 121 или повече народни представители, които ще подкрепят следващото му правителство. Заяви го и в пленарната зала. ГЕРБ, ако получи втория мандат, в случай че Кирил Петков не успее да състави правителство, ще го върне."

На репортерски въпрос – защо ще върнат мандата, депутатът и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев отговори: „По една проста причина – не е редно вторият да прави правителство. Правителство трябва да прави първият.“

На брифинга ГЕРБ обявиха, че ще предложат проекторешение в парламента във връзка с "френското предложение" за Северна Македония. Това вече направиха ДПС, за което се похвалиха малко преди това. 

Карадайъ: Внесохме в НС предложение за РС Македония