Хаос с гласуването в столичното 104-то ОУ. Граждани, които отиват да дадат своя глас, са пренасочвани към други секции. Те не са уведомени за промяната предварително, а списъци по адреси липсват, научи GlasNews.bg.

Насочването към правилната секция става само с бележка на табло, в която се посочва, че трябва да изпратите платен смс, за да разберете къде точно да гласувате. Действително това е един от начините за проверка. Другите, които неясно защо не са посочени на таблото, са чрез сайта на ГРАО и справка на безплатен телефон.

Посоченият вариант обаче затруднява много възрастните хора.

Първо - те не могат да разберат секцията си без чужда помощ. Дори жена е пращала смс-и за няколко възрастни, за да помогне. Второ - другата секция не е толкова близо. Поради тези причини някои са се отказали от гласуване.

Друг проблем се оказва, че след "пренасочването", граждани са били върнати отново да гласуват в 104 ОУ. Така хаосът става още по-голям.

Къде да гласуваме?

Граждани могат да проверят чрез сайта на "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) къде трябва да гласуват. Справката може да се направи ТУК. За целта се изисква ЕГН и собствено име.

Проверка може да се направи и със есемес на номер 18429 на цена 25 стотинки без ДДС. В текста на есемеса се изписва единствено ЕГН и системата връща съобщение с номера и адреса на избирателната секция.

Справка може да се направи и на тел: 0800 1 4726, който е безплатен.

Очаквайте подробности!

Въпроси и отговори: Как се гласува с машина? Онагледено със СНИМКИ